новини

Предимствата на електрическите ролетни щори МСА, автоматизирани с технологиите RTS и io

През последните години автоматичните устройства за свързване са все по-търсени навсякъде по света. Те се прилагат в различни области, най-важната от които е недвижимото имущество. В така наречените „свързани домове“, основна роля играят електрическите ролетни щори като тези на МСА, чието монтиране донася множество предимства на използващите ги като например автономност, комфорт, сигурност и икономия на енергия.

Електрическите ролетни щори на MCA могат да бъдат оборудвани с два типа безжични технологогии. И двете са произведени от Somfy, известният френски доставчик, признат на световно ниво в областта на решенията за свързване при автоматизирането на дома. Първата такава технология е RTS, лансирана през 2000 година, а втората е io-homecontrol® (2009). Макар и двете технологии да изглеждат подобни, те предлагат различни предимства.

Технологията RTS позволява управлението на ролетните щори в дома


Teхнологията RTS (което представлява съкращение на френското „радио технология Somfy®“) е платформа за контрол, която функционира на базата на радио вълни и позволява на потребителите да управляват външните и вътрешните системи на дома, като например ролетните щори, от всяка една точка – в или извън дома.

Електрическите ролетни щори на МСА, използващи технологията RTS, се задвижват много лесно, чрез електрически ключове и дистанционни управления, само чрез натискането на един бутон. Натискането на копчето е единственото, което трябва да направите, след това радиовълните минават безпрепятствено през всякакви препятствия, тъй като технологията RTS е многопосочна. Монтажът на тези електрически ролетни щори е много бърз, а последващата им поддръжка и използване са много лесни и удобни.

Системите RTS включват предаватели (електрически ключове и дистанционни) и радиоприемници, вградени в щорите. Радиосигналът, който се обменя помежду им не може да бъде декриптиран, а нивото им на сигурност е изключително високо, тъй като кодовете им не могат да бъдат копирани. Като цяло технологията RTS се препоръчва за задвижване на една или повече ролетни щори, както и за къщи или сгради с неголям брой системи за моторизиране. Тя е съвместима и с блоковете за управление TaHoma. С времето, технологията RTS се превърна в световен еталон при автоматизирането на ролетни щори и до момента е инсталирана над 10 милиона пъти по цялото земно кълбо.

Електрическите ролетни щори на МСА – оптимален контрол от разстояние с помощта на технологията io-homecontrol®

Когато клиентът иска да управлява електрическите ролетни щори на МСА през интернет, това може най-добре да бъде направено с помощта на технологията io-homecontrol®, която се задвижва от разстояние през мобилен телефон, компютър или таблет с интернет. Тя също е съвместима с командните блокове TaHoma, както и със системата Connexoon. Технологията io-homecontrol®, за разлика от RTS, може да обменя информация двупосочно.

Двупосочният обмен на информация е много важен при задвижването на щорите от разстояние, през интернет, защото може например да се разбере дали при задвижването щората е срещнала препятствие. Клиентът получава потвърждение на команадата и в реално време знае дали щората се е затворила или отворила, дали е срещнала препятствие, в какво точно положение се намира в този момент. Продуктите, управлявани с технологията RTS също могат да бъдат ръководени от разстояние, чрез блока за управление TaHoma, но тя не разполога с двупосочен обмен и този, който я използва няма потвърждение дали дадена команда е била изпълнена, което прави използването й през интернет не достатъчно сигурно. Също така трябва да се знае, че при RTS се използва само един изпратен сигнал, докато при io-homecontrol® се изпращат 8 сигнала, с което много по-лесно се предотвратяват възможните интерференции. Задвижването на щорите МСА, оборудвани с io-homecontrol® може да се извършва чрез радио електрически ключове, електрически ключове с кабел или дистанционни управления. Нивото им на сигурност е сред най-добрите в света. Освен това безжичната технология io-homecontrol® е съвместима с множество световноизвестни марки, с които е разработен протокол за комуникация (сред тях са Somfy, Philips, Velux, Renson, Hitachi, Danfoss, G-U, BKS и т.н.). По този начин може да свържете с нея голям брой моторизирани устройства.


Контрол на външните щори чрез Connexoon

И двете технологии показват отлични резултати, но всяка има своите собствени най-силни страни. Ето за какво става дума:

  RTS io-homecontrol®
Контрол вътре в жилището да да
Създаване на сценарии в зависимост от определени събития   да
Потвърждаване на командата   да
Информация за положението на щората (отворена, полуотворена, затворена)   да
По-голяма сигурност   да
Преодоляване на интерференциите   да
Съвместимост TaHoma TaHoma + Connexoon

Предимствата на електрическите ролетни щори МСА, оборудвани с технологиите RTS и io-homecontrol® са много, но бихме могли да изброим следните:

  • Сигурно функциониране - intrucat undele radio pe baza carora actioneaza aceste automatizari wireless au emisii cu putere de 1 000 de ori mai mica decat cea a unui telefon mobil;
  • utilizare confortabila si prietenoasa - inclusiv de la distanta sau pe baza unor scenarii prestabilite;
  • montaj rapid - si, de asemenea, facil;
  • posibilitate de upgradare - intrucat este posibila adaugarea ulterioara a noi echipamente; componente, in functie de buget si necesitati, fara afectarea montajului original;
  • economie de energie - care este posibila datorita faptului ca aceste doua tehnologii monitorizeaza consumul de energie din locuinta si reduc semnificativ costurile datorita controlului simultan al mai multor sisteme.

.
©2012 MILCA SRL. |  A.N.P.C. - www.anpc.ro